reginás búcsú 2053
/
/
Templombúcsú

Templombúcsú

Szeptember 12. templomunk védőszentjének, Szűz Máriának, a világ Királynőjének névnapja, templomunk búcsúnapja. Ebben az évben, új hagyományt teremtve, a búcsúnapot követő szombaton kötetlen találkozásra, egymás jobb megismerésére is lehetőség nyílt.

Délután 3 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, amelyet plébánosunk, Balázs atya mutatott be. Lélekemelő volt látni a zsúfolásig megtelt templomban minden korosztályt, sok kis és nagyobb gyermeket is beleértve.

Balázs atya homíliájában a következőket mondta:

Ezen a szép napon Szűz Máriát, templomunk védőszentjét ünnepeljük. Vajon van-e értelme napjainkban ennek az ünneplésnek, hiszen annyi baj és szörnyűség van jelen a világban. Rendszeresen imádkozunk a Szűzanya közbenjárásáért, mégis úgy tűnik, nincs pozitív változás. Pál apostol a mai szentleckében ezt mondja: Kétféle hatalom létezik a világon Az egyik, mindnyájunk által tapasztalt hatalom a bűn és a halál hatalma., a halál és a bűn. Bizonyos, hogy mindenki, aki megszületik, meg fog halni, és az is biztos, hogy minden, ami ma létezik, elmúlik egyszer. Teljesen mindegy, hogy mit teszünk, látszólag a halálé az utolsó szó. Azt tapasztaljuk, hogy ennek a hatalomnak vagyunk kiszolgáltatva. Életünk során sokszor előfordul, hogy ellen akarunk állni a rossznak, jót akarunk tenni, mégsem sikerül. Pál apostol azonban tovább vezet bennünket: Van egy másik hatalom is, Isten hatalma, de ez egészen másként érvényesül. A bűn és a halál olyan hatalom, amely ellenáll Istennek. Jézus viszont ahelyett, hogy ellenállna, ahelyett, hogy a saját igazát keresné, elszenvedi a kereszten a bűnt és a halált, amit mi, emberek mérünk rá. Vállalja értünk a kereszthalált, és amikor feltámad, újjáteremti az életet. Ez Istennek, ez Jézusnak a hatalma, az egyetlen olyan hatalom, amely képes a rosszat jóra fordítani. Nem valamiféle varázslattal, hanem szembenézve a rosszal, a halállal, elszenvedi mindezt, és jóval válaszol. A történet az evangélium szerint azzal kezdődik, hogy megjelenik Mária előtt az angyal, és kinyilvánítja, hogy ő lesz az Üdvözítő édesanyja. Miután az angyal válaszol a kétségeire, Mária igent mond, és hozzáteszi: „Legyen a te szavad szerint”. Ebben az egy mondatban tárul fel Szűz Mária boldogsága, a teljes küldetése, ezzel a mondattal engedi be Isten hatalmát a világba. Azt a hatalmat, amely legyőzi a rosszat, amely beteljesít minden életet, nemcsak ezen a Földön, hanem Isten Országában is.

Láthatjuk, ez az a név, amellyel Mária mutatkozik be:: „Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a Te szavad szerint.” Mária kész minden körülmények között beengedni Isten életadó jelenlétét és erejét. A Szűzanya névnapján azt ünnepeljük, hogy bármi történik velünk, van lehetőségünk visszatérni és befogadni az Ő életét. Ezt a lehetőséget ünnepeljük ma: Járhatunk Jézus útján, járhatunk a Szűzanya útján, mondhatunk újból és újból igent Istennek. Azzal lesz teljes az ünnepünk, ha ismét kimondjuk ezt az igent. Együtt a templomban könnyű ezt megtenni, nehezebb viszont életünk hétköznapjaiban. Jó, ha tudjuk, mindig választhatunk, melyik hatalomnak engedünk, hátat fordítunk-e Istennek, vagy az Ő életét választjuk. Ha Istent választjuk, kibontakozik bennünk az Ő élete, az öröm, a béke, és mindez csendben árad rajtunk keresztül városunkra, országunkra, nemzetünkre, az egész világra.

Kérjük a Szűzanya segítségét, hogy mindennap igent mondhassunk az Ő Szent Fiára.

A szentmise után átvonultunk a Szent II. János Pál Sportcsarnokba, ahol szépen elrendezett enni- innivalók, finom sütemények vártak ránk, testvéreink gondoskodásának köszönhetően.

Először Balázs atya köszöntötte az egyházközség ünneplő tagjait, majd Müller Kriszti osztotta meg velünk a főbb tudnivalókat. Ezt követően a Szent Margit ovisainak, a nagycsoportosoknak vidám produkcióját láthattuk. Ez után Timár Veronika szólóéneke következett, majd a Szilágyi Táncegyüttes fergeteges előadását láthattuk. Az előadások közötti szünetben a cserkészek toboroztak új tagokat, és Rácz Gabi hirdette az Édesanyák Imái lelkiségi csoport közeledő programjait.

Balázs atya felhívta a figyelmünket, hogy lehet csatlakozni az ifi és katekéta csoportokhoz, valamint az október 1-jén megrendezendő Rózsaeső imaestre, illetve a Szentlélek-szeminárium indulására emlékeztetett.

A kultúrműsor az országos, sőt nemzetközi hírnevet szerzett Szilágyi Harangegyüttes koncertjével folytatódott, majd Tímár Veronika és Bojnécz Gábor harmonika-ének kettősét élvezhettük. Az utolsó műsorszám a Gyöngyhalász zenekar tagjainak, Búzás Csabának és Anikónak koncertje volt, akik latin-amerikai dalokat adtak elő hangszeres kísérettel.

A jó hangulatú délután és este még sokáig megmarad az emlékezetünkben. Bízunk benne, hogy valóban hagyománnyá válik ez a közös ünneplés.

Köszönjük a szervezőknek és minden testvérünknek a sok munkát és a szerető gondoskodást.

Demény Anna

Kérdése van?

Ezt a webhelyet a Google reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és szolgáltatási feltételei érvényesek.